Képzeld csak el, hogy ébredéskor minden nap más teát kapsz a reggelihez, és más-más kávékülönlegességet a felkeléshez. Mannamia

Céljaink

Köszöntünk Mindenkit, aki érdeklődéssel olvassa ezeket a sorokat. Nem titkolt szándékunk

 megismertetni az olasz konyha jellemző alapanyagait, ételkészítési kultúráját. Mi is valójában az olasz konyha? Picit leegyszerűsítve kijelenthetjük, hogy olasz konyha nincs is. Legalábbis egységes jellemzőkkel bíró kulinária nem fedezhető fel az olasz konyhaművészetben. Ez a nagy területű és nagyon hosszúra nyúló ország számtalan, mindig más jellegű tájegységet foglal magában. Történelmi szempontból is számos fordulat gazdagította az olasz konyhatörténelem könyvét. Az olasz konyhaművészet tehát nem egységes gasztronómiai rendszer. Minden régió őrzi saját jellegzetességeit. Ami közös vonásnak tulajdonítható, az a minőséghez való ragaszkodás, a konyhaművészet iránti szeretet és tisztelet. Sok nemzettől megkülönbözteti az olaszokat az evés-iváshoz való hozzáállásuk. A kulinária ebben az országban színtiszta élvezet, egyfajta ünnep. Célunk bemutatni a tizenkilenc tartományból álló ország kulináris jellemzőit. Biztos sokan tapasztalták saját bőrükön is, hogy ahány olasz étterembe, pizzériába volt szerencséjük betérni valami mindig más volt. Engem személy szerint bosszantott, hogy különböző helyeken, ugyanazt az ételt teljesen éltérő módon készítették el. Nem értettem miért nem azt kapom, amire számítok. Néhány ilyen eset után elkezdtem informálódni. Én, aki az olasz konyha nagy szerelmesének vallottam magam, akkor szembesültem azzal, hogy ez így természetes és a szerelem átformálódott magas szintű tiszteletté. Többször megtörtént az is, hogy ugyanazon a helyen, ugyanazt az ételt rendelve teljesen eltérő ízvilágot produkálva tálalták elém a különböző ínyencségeket. Akkor rájöttem ez nem is baj, ugyanis így végképp nem fenyeget az a veszély, hogy bármit is megunnék fogyasztani a tipikusan olasz ételek közül. Harmadszor ugyanazon a helyen, ismét Spaghetti alla carbonara-t rendeltem. Hátradőltem és vártam a meglepetést. Az volt. Ismét eltérő ízzel kaptam meg, az azt megelőzőhöz képest. Nem bánom, mert fantasztikus volt így is. Na ezt nem fogjuk mi magyarok megérteni. Hogy lehet így is, illetve úgy is. Attól az még olasz, csak éppen egy másik tartományban jellemző módon készült.